НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Добрата черта у другия

  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЛЮБОВТА


21 • Добрата черта у другия


Друг метод е следният: във всеки човек, когото срещнете, намерете добрите неща, които Бог е вложил в него. Първото нещо, което изисква Любовта, е: като срещнете някого, да намерите поне една възвишена черта в неговия характер, за която да го обикнете. Мислете добро за другите. Човек, като мисли добро за другите, мисли добро и за себе си. Ехото на всяка ваша мисъл ще се върне при вас. Ако държите в ума си лошите черти на някого, те ще оставят отпечатък във вашия мозък и вие ще заприличате на този човек. Ако мислите добро за човека, и то се отпечатва във вашия ум. Най-първо бъдете свободни от всякакви подозрения, съмнения, лицемерия и фалш.

Закон е: като приписвате на някого едно добро качество, то ще се върне при вас. И ако му приписвате лошо качество, и то ще се върне при вас. Затова по-добре е да виждате доброто в хората, за да се върне при вас, а на лошото не обръщайте внимание. Не се произнасяйте за човека, защото вие се произнасяте за работата на Бога, а вие не знаете какво Бог ще направи от него. Бог още не е завършил работата си върху него.

Ако мислите, че някой човек е добър, ако вярвате в това, той външно може да не е такъв, но ще знаете, че след време ще прояви своята доброта. Никога не търсете у хората не-достатъците, понеже с това вредите на себе си. А обратно: когато и в най-лошия човек, в разбойника, в звяра почувствате присъствието на Бога, той ще се прояви в него. Този закон трябва да го прилагаме всекидневно в живота си, за да повдигнем другите, да повдигнем и себе си.

За да познаем един човек, ние трябва да храним към него най-дори мисли и чувства. Колкото по-добри мисли и чувства имаме за хората, толкова по-силни ще бъдем на Земята. Когато изгубим добрите мисли и желания за хората, ние изгубваме най-хубавото на Земята – вашите вътрешни приятели – Ангелите-хранители. А развитието ни зависи от вътрешните приятели. Всеки трябва да съзнае, че както Бог е Любов, снизходителен и добър, така и ние трябва да бъдем. Нито хвалете хората, нито ги укорявайте. Главно е изпълнението на Волята Божия.



Одумването е голям недъг в сегашните хора. Няма по-лошо нещо от това. Да държиш добрите черти на хората в ума си и да не критикуваш никого, това е сигурен метод за развиване на Любовта.

Като търсите добрите черти в хората, ще почнете да ги проучвате. И в себе си ще намерите най-добрата черта и ще я държите в ума си. Оттам започнете. Това значи да познаваме себе си.


  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ